Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten

Jarenlang zijn we bang gemaakt voor vetten. Van vetten werd je dik, zo was de stelling. Toch hebben vetarme diëten er niet voor gezorgd dat we slanker zijn geworden. Steeds meer mensen en ook kinderen hebben obesitas ofwel ernstig overgewicht. Tijd om het roer om te gooien en meer vet te gaan eten. En wel om deze redenen:

Vetten hebben we nodig

Experts zijn het erover eens: gezonde vetten hebben we net zo hard nodig als gezonde koolhydraten en eiwitten. Vetten zijn niet voor niets macronutriënten. Ze leveren ons lichaam energie en warmte en zijn daarnaast dragers van belangrijke vitamines. Sommige volvette producten, zoals avocado, zijn zelfs zo voedzaam dat ze superfoods worden genoemd.

Vet eten draagt bij aan je slanke zelf

Maaltijden met gezonde vetten zijn enorm verzadigend, waardoor je minder snel naar ongezonde tussendoortjes grijpt. De energie uit vetten komt bovendien langzaam vrij, zodat je lichaam alle tijd heeft om deze als brandstof te verbruiken. Daardoor is er geen sprake van overtollige energie waar je lijf iets mee moet.

Uit onderzoeken blijkt dan ook dat vet je kan helpen een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Overtollige energie slaat je lichaam immers op als vetreserve voor later. Daar heb je bij het eten van gezonde vetten dus geen last van. Bovendien gebruikt je lichaam vetten om verzadigingshormonen aan te maken. Nóg een reden om meer gezonde vetten te eten.

Gezonde vetten versterken je gezondheid

Gezonde vetten zijn niet alleen goed voor je huid en haren. De omega 3-vetzuren in noten en vette vis zijn versterken ook nog eens de gezondheid van je hersenen en hart. Net als de vetten in avocado trouwens. Daardoor kunnen ze bijdragen aan een opgewekt humeur, een helder hoofd, gezonde aders en een gezonde hartritme.

Zet de bovengenoemde vette producten dus vooral op het menu als je streeft naar een goede gezondheid. Sommige experts zien dat diabetespatiënten beter worden door een vetrijk dieet. Nóg een reden om meer gezonde vetten aan je eetpatroon toe te voegen.

Slechte vetten, zoals transvetten en gehydrogeneerde oliën, laat je het beste zoveel mogelijk staan. Je vindt ze in veel plantaardige oliën, kant-en-klare producten, gefrituurde etenswaren en sommige margarines.

Goed voor je huid en ademhalingswegen

Je longen zijn bekleed met een substantie die bestaat uit verzadigde vetten. Precies die vetten in volvette zuivel, boter en kokosnoot. Krijg je niet voldoende verzadigde vetten binnen, dan kan dat een negatief effect hebben op je gezondheid.

Er is een onderzoek dat de link legt tussen het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten en het ontstaan van astma, eczeem en allergische rhinitis (zoals hooikoorts).

Wil je een voorbeeld van hoe het er uit ziet als mensen dit bericht

Goed voor de vruchtbaarheid

Je lichaam maakt gebruik van vetten voor de aanmaak van geslachtshormonen, zoals oestrogeen en testosteron. Op deze manier dragen vetten bij aan je vruchtbaarheid.

Vet is goed voor ons cholesterol

Niet alleen omega 3-vetzuren, maar ook cholesterol hebben we nodig voor een gezonde hersenwerking en andere lichamelijke processen. Dit type vet is jarenlang verguisd, maar lijkt nu langzaam aan een comeback te werken.

Cholesterol in etenswaren, zoals eieren, hoeft namelijk niet te leiden tot een verhoging van het slechte LDL-cholesterol in je lijf. Ons lichaam maakt immers zelf de grootste hoeveelheid cholesterol aan.

Het is zelfs zo dat gezonde vetten helpen om ongezonde, kleine LDL-deeltjes in minder schadelijke grote LDL-deeltjes om te zetten. Op deze manieren bewijzen vette voedingsmiddelen, zoals noten, hun waarde als het om ons cholesterol gaat.

Bronnen:

https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(16)30085-7/fulltext

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9583838

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9032484

https://www.sciencedaily.com/releases/2015/11/151117091234.htm

Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
vetten, zalm, verzadig vet, onverzadigd vet, noten, olie koken, restjes, koelkast, verspilling, groente gezond, man en vrouw