Tot dusver zijn er veel grote voordelen van het ketogeen-dieet, en er zijn nog geen negatieve effecten opgedoken; waardoor het een heerlijk dieet is dat bij iedereen past. Hier zijn nog andere gezondheidsvoordelen van het ketogeen-dieet:

  1. Verhoogt het niveau van HDL: Een van de beste aspecten van het ketogeen dieet is dat het het niveau van HDL in het lichaam verhoogt, wat het goede cholesterol is dat helpt bij het verlagen van het risico op hartaan-doeningen.
  2. Helpt bij het verlichten van diabetes type 2: Door koolhydraten te verwijderen uit jouw dagelijkse maaltijden, neem je afscheid van suiker en insuline omdat jouw lichaam alles heeft wat het nodig heeft en je jezelf geen zorgen hoeft te maken over wat je eet.
  3. Verlaagt de bloeddruk: Hoge bloeddruk is een catastrofe omdat het kan leiden tot nierfalen, hartziekten, beroertes …
  4. Tandvleesaandoeningen: Tandvleesaandoening is een van de ergste en meest pijnlijke ziekten die vaak wordt veroorzaakt door de consumptie van te veel suiker. Wanneer je suiker uit jouw dagelijkse maaltijden verwijdert, kun je tandvleesaandoeningen en tandpijn voorkomen.

In het ketogeen dieet bestaat het grootste deel van jouw eetpatroon uit voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte in combinatie met een afgemeten inname van eiwitten en een lage inname van koolhydraten. Sommige van de voedselcategorieën toegestaan in dit eetpatroon zijn onder meer:

1. Eiwitten

Gevogelte: vrije uitloop hen, kwartel, gans, fazant, kip, eend en kalkoen.

Vis en zeevruchten: kabeljauw, tonijn, scrod, ansjovis, makreel, bot, meerval, forel, mahi-mahi, heilbot, tong, sardines, zalm, heilbot, snapper en calamari. Kies altijd voor wild gevangen vis om giftige stoffen in commercieel gekweekte vissen te vermijden.

Gras gevoederd vlees: zoals rund, hert, geit en lam. Vlees van wilde dieren is ook aanvaardbaar; vermijd echter worstjes en vleeswaren met suikerachtige sauzen en bedekt met broodkruimels. Kies de stukken vlees met meer vet omdat ze minder eiwitten en meer vet bevatten.

Varkensvlees: cotelette, varkenskarbonades, varkensham en lende. Let bij het kiezen van ham op toegevoegde suikers.

Bacon en worsten: bij voorkeur koop je deze bij speciale reformwinkels. Als dit niet mogelijk is, lees dan altijd de etiketten om die te vermijden die vulstoffen bevatten zoals soja of suikers.

Ingeblikte tonijn en zalm: tonijn en zalm in blik zijn prima in te nemen terwijl je het ketogeen dieet plan volgt. Vermijd echter vis, schelp- en schaaldieren en gebakken vis.

Plantaardig eiwitpoeder: eiwitsupplementen zoals wei-eiwit, collageen-eiwit, hennep-eiwit, erwt en rijst zijn acceptabel.

Hele eieren: dit omvat kippeneieren en kwarteleitjes die je kunt bereiden via elk gewenst middel; gefrituurde, zachte of hardgekookte, roerei of omeletstijl.

Schaaldieren: oesters, mosselen, kreeften, garnalen, krabben (geen namaakkrab die additieven bevat), mosselen, coquilles en inktvis.

2. Ketogeen dieet en vetten en oliën

Omdat dit je belangrijkste energiebronnen zijn terwijl je aan dit dieet doet, ga je voor de soorten vetten en oliën die je lekker vindt. Deze kunnen zijn: Omega 3-vetzuren van vissen zoals tonijn, schaaldieren en zalm.

* Krill olie supplementen

– Enkelvoudig onverzadigde vetten zoals eigeel, avocado en boter

* Plantaardige oliën zoals olijfolie, kokosolie

– Niet-gehydrogeneerde rundvet, ghee en reuzel.

* Eend en kippenvet

Om het gemakkelijker te maken om je aan dit dieet te houden, moet je weten welke soorten vet jouw lichaam kan verdragen. Veel mensen lijken geen of zeer lage tolerantie te hebben voor plantaardige oliën en mayo. Dit kan een goede zaak zijn omdat de meeste van deze oliën rijk zijn aan omega-6-vetzuren – het soort dat slecht is voor de cholesterolwaarden van het lichaam.

Werk in dit geval met de vermelde enkelvoudig onverzadigde vetten om het inflammatoire effect veroorzaakt door meervoudig onverzadigde vetten te verminderen. Niettemin, doe je best om beide vetten in evenwicht te brengen, want je kunt niet overleven op enkelvoudig onverzadigde vetten (je hebt veel vetten en oliën nodig). Vermijd zelfs dan gehydrogeneerde vetten zoals margarine om de hoeveelheid transvetten die je eet te verminderen.

3. Verse groenten

Bij deze voedingsmiddelen kies je voor organische groenten of beter nog, verbouw ze zelf en vermijd alle toxische gifstoffen. Vermijd zetmeelrijke groenten (maïs, zoete aardappelen, aardappelen, erwten en winterpompoen) met veel koolhydraten. Kies in plaats daarvan voor een matige inname van zoete groenten (pompoenen, paprika’s, tomaten en wortels). Groenten die de lijst halen zijn:

  • Selderij
  • Uien (rijk aan suiker, matige inname)
  • Alfalfaspruiten
  • Bieten
  • Broccoli
  • Spinazie
  • Bamboescheuten
  • Kool
  • Spruitjes
  • Knoflook
  • Champignons
  • Sjalotten
  • Boerenkool
  • Bok Choy
  • Zuurkool
  • Bieslook
  • Knolselderij
  • Snijbiet
  • Bloemkool
  • Peultjes
  • Tauge
  • Olijven
  • Komkommers
  • Sla: Romaine, Rucola, Venkel, Bok Choy, Witlof, Mache, Escarole, Zuring, Radicchio, Witloof Waterkastanjes
  • Rapen
  • Sjalotten
  • Dill augurken
  • Prei
  • Radijs
  • Asperges

4. Zuivelproducten

  • Mascarpone kaas
  • Ongezoete volle melkyoghurt (limietopname van dit soort yoghurt omdat het een beetje hoog is in koolhydraten)
  • Alle zachte en harde kazen
  • Roomkaas
  • Volle vet zure room (vergeet niet om te controleren op additieven)
  • Ook Volle cottage cheese
  • Volle slagroom

Ga in ieder geval altijd voor rauwe melkproducten en als je er geen gemakkelijke toegang toe hebt, ga dan voor de biologische producten.

5. Dranken

  • Bulletproof koffie
  • Decaf thee
  • Sodawater met smaakstof
  • Decaf koffie
  • Water
  • Kruidenthee
  • Citroen- en limoensap (limietopname)
  • Bouillon

6. Noten en zaden

  • Noten: amandelen, macadamia’s, pecannoten en walnoten zijn de noten met het laagste niveau koolhydraten, wat betekent dat je ze in kleine hoeveelheden kunt eten. Andere noten zoals kastanjes, pistachenoten en cashewnoten bevatten een hogere hoeveelheid koolhydraten; dus moet je hun inname zorgvuldig controleren. Noten kunnen het best een tijdje worden geweekt voordat ze worden geroosterd.
  • Notenmeel: deze zijn noodzakelijk omdat terwijl je op dit dieet bent, dit niet betekent dat bakken niet langer mag. Nootmeel zoals amandelmeel is voldoende.

7. Zoetstoffen

Een paar opties:

  • Erytritol
  • Splendor-vloeistof
  • Inuline en cichoreiwortel
  • Lo Han Guo
  • Vloeibare Stevia
  • Xylitol
  • Swerve

8. Specerijen

Dit zijn kruiden toegestaan tijdens het keto dieet:

  • Zeezout
  • Pepermunt
  • Gember
  • Basilicum
  • Chili peper
  • Kruidnagel
  • Tijm
  • Koriander- of korianderzaden
  • Rozemarijn
  • Zwarte peper
  • Komijnzaad
  • Oregano
  • Kurkuma
  • Cayenne peper
  • Kaneel
  • Mosterdzaden
  • Peterselie
  • Dille
  • Salie

Er zijn echter voedingsmiddelen die je moet vermijden om optimale ketose te bereiken terwijl jouw lichaam de overstap maakt van het gebruik van glucose naar synthetiserende vetten voor ketonen.

In het volgende gedeelte geef ik je een overzicht van de voedingsmiddelen die je moet vermijden:

Optimale ketose bereiken: te vermijden voedsel

Als je je houdt aan het voedsel dat in het vorige gedeelte is vermeld, hoef je je geen zorgen te maken over het niet bereiken van optimale ketose. Terwijl je de inname van die voedingsmiddelen verhoogt, moet je overigens ook uitkijken voor de volgende voedingsmiddelen die ketose kunnen verhinderen:

Vermijd alle granen, inclusief hele maaltijd (rogge, tarwe, haver, gerst, maïs, gierst, rijst sorghum en boekweit). Vermijd ook alle producten gemaakt van granen; deze omvatten voedingsmiddelen zoals crackers, pasta, pizza en koekjes.

Vermijd geraffineerde vetten en oliën zoals zonnebloem, canola, druivenpitolie, maïsolie, soja en transvetten zoals margarine.

Vermijd melk (alleen volle melk is acceptabel). Voor koffie, vervang melk door redelijke hoeveelheden room.

Vermijd tropische vruchten zoals bananen, ananas, mango, papaja enz. en sommig fruit met een hoog gehalte aan koolhydraten.

-ook vermijd fruitsap.

Vermijd in fabriek gekweekt varkensvlees en vis.

Vermijd alle kunstmatige zoetstoffen die aspartaam,

sucralose, sacharine, enz. bevatten.

Vermijd alcoholische, zoete dranken zoals bier en zoete wijn

Vermijd sojaproducten.

Sluit Menu
×
×

Winkelmand