LAAT OESTROGENEN HET ROER IN JE LICHAAM NIET OVERNEMEN

Waarschijnlijk ben je wel bekend met het feit dat je hormoonspiegel een belangrijke invloed heeft op je algehele gezondheid. Als je hormonen uit balans zijn kan dit overgewicht, ontstekingen en uiteindelijk zelfs kanker tot gevolg hebben. Een hormonale disbalans die vaak voorkomt is oestrogeendominantie. Dit lijkt op het eerste gezicht een vrouwenkwaal, maar ook steeds meer mannen hebben met deze aandoening te maken.

Wat is oestrogeendominantie?

Bij oestrogeendominantie is het oestrogeengehalte in het lichaam te hoog, met name in verhouding tot het progesterongehalte, welke wordt veroorzaakt door veelvuldige blootstelling aan oestrogenen uit onze omgeving. Is het niet de anticonceptiepil, dan zijn het wel de vele hormonen die in niet-biologisch vlees zijn terug te vinden. Ook bepaalde ziekten dragen bij aan oestrogeendominantie, zoals obesitas, candida albicans en stress. Daarnaast zitten in veel producten xeno-oestrogenen, chemische stoffen die natuurlijke oestrogenen imiteren en vaak voorkomen in cosmetica, plastic producten die BPA bevatten, pesticiden, schoonmaakmiddelen, medicijnen en talloze andere chemische middelen. Behalve kunstmatige oestrogenen bestaan er ook natuurlijke oestrogene verbindingen, de zogenaamde fyto-oestrogenen. Ook deze stoffen kunnen, ondanks dat zij geheel natuurlijk zijn, ons eigen oestrogeen imiteren en oestrogeendominantie veroorzaken. De belangrijkste voedingsbronnen die dit type oestrogeen bevatten zijn onder andere ongefermenteerde soja, cafeïne, volkorengranen, peulvruchten, noten, erwten, pinda’s, kikkererwten, linzen, kiemen en alfalfa.

Hoe weet je of je last hebt van oestrogeendominantie?

Oestrogeendominantie kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen, en kan op elke leeftijd de kop opsteken. Bij vrouwen kenmerkt oestrogeen dominantie zich door toename van vet op benen en billen. De hoeveelheid vet op onze onderste ledematen staat in direct verband met de hoeveelheid oestrogenen in ons lichaam. Oestrogeen dominantie kan bij mannen zowel ontstaan door, als leiden tot, aromatisering van testosteron naar oestrogenen. Dit is een soort omzettingsproces waarbij testosteron verloren gaat, en er oestrogenen (vrouwelijke geslachtshormonen) in de plaats worden aangemaakt. Dit kenmerkt zich bij mannen tot borstvorming, ophoping van vetweefsel boven de borstspier.

Hoe je hormonen in balans houden

Een gezond voedingspatroon en een gezonde levensstijl zijn de belangrijkste ingrediënten voor een gezonde hormoonhuishouding, maar er zijn bepaalde groenten die in het bijzonder helpen tegen oestrogeendominantie. Dit zijn de groenten die behoren tot de familie van de kruisbloemigen, zoals broccoli, bloemkool en andere koolsoorten. Alle groenten uit deze familie bevatten Diindolylmethaan, kortweg DIM genoemd, een stof die de hormoonbalans en het gedrag van cellen in het lichaam reguleert. Om oestrogeendominantie effectief te behandelen of te voorkomen kun je het beste dagelijks flinke hoeveelheden kruisbloemige groenten eten , zodat je voldoende van de krachtige stof DIM binnen krijgt. Als je van juicen houdt kun je bovendien veel DIM-rijke groenten in je smoothie of sap stoppen.

De meest voorkomende kruisbloemige groenten die je in bijna elke supermarkt kunt kopen zijn bijvoorbeeld:

Bloemkool – boerenkool – broccoli – radijs – rode kool – rucola of raketsla – spruitjes – tuinkers – witte kool

Alhoewel het gezonder is om zoveel mogelijk verse, en dan bij voorkeur biologische, groenten te eten kan het innemen van DIM supplementen een zinvol alternatief zijn als je de behandeling van oestrogeendominantie wil versnellen. De best werkende DIM supplementen zijn die met een verhoogde biobeschikbaarheid, omdat deze beter door het lichaam wordt opgenomen. Er zijn veel natuurvoedingswinkels en online winkels die dit krachtige type DIM supplement verkopen