Maagzuurremmers, veel misbruik, ernstige gevolgen

Meer dan één miljoen Belgen slikken geregeld maagzuurremmers, dit ondanks de nevenwerkingen en risico’s. En al te vaak gebeurt dit zonder ernstige indicatie.

Maagzuurremmers vormen een van de grootste kaskrakers van de farmaceutische industrie. Maar voor de volksgezondheid is het een zware uitgavenpost: de terugbetaling kost in België jaarlijks ruim 70 miljoen euro. En hierin is de behandeling van de verwikkelingen niet meegerekend!

Maar zure oprispingen/brandend maagzuur is wel een veel voorkomend symptoom, vervelend tot pijnlijk, en soms beangstigend. Want door de ligging van maag en slokdarm is de pijn soms moeilijk te onderscheiden van ‘hartpijn’. De pijn ontstaat door ‘reflux’, terugvloeien van zure maaginhoud naar de slokdarm. Behalve pijn en ongemak veroorzaakt dit ook schade aan de slokdarm, keel en stembanden (ontstekingen, keelpijn, kuchhoest,…)
Hernia diafragmatica (maagbreuk) kan de oorzaak zijn van reflux. Maar al te vaak is het gewoon een gemaksdiagnose, een pure symptoombestrijder, net als slaappillen en pijnstillers: “Slik een pilletje, dan kan je verder eten en leven zoals je gewend bent. En moeten we de oorzaak niet zoeken…”

Maar heeft minder maagzuur voordelen?

Eigenlijk helemaal niet. Want ieder onderdeel van het spijsverteringsstelsel heeft zijn belang. En dat geldt ook voor maagzuur: net als speeksel (én kauwen!) al voor een eerste afbraak van koolhydraten zorgt, doet maagzuur hetzelfde voor eiwitten. Deze eerste splitsing van macromolecules is belangrijk, want de enzymen in de dunne darm kunnen dit niet. Zij werken vooral goed bij kleinere molecules. Te weinig maagzuur is dus oorzaak van een slechte spijsvertering en moeilijke opname van nutriënten.

Dit leidt tot deficiënties, niet alleen van eiwitten, maar ook van vitamines en micronutriënten. (vooral magnesium, zink, kalium, calcium, ijzer en vitamine B12).

Gevolgen: van osteoporose tot spier- en orgaanverlies, moeilijk herstel en genezing, vroegtijdige veroudering, enz…

Minder maagzuur= slechtere maag- en darmwerking

De lage (zure) pH waar maagzuur voor zorgt is cruciaal voor de werking van de maag: niet alleen voor een vlotte maaglediging, maar ook voor het afsluiten van de cardia of slokdarmsfunctie, de sluitspier aan de ingang van de maag. Deze reageert op zuur/een lage pH om te sluiten. Te weinig zuur is dus oorzaak van een open maagmond en van reflux, zuurbranden en zure oprispingen! Maagzuurremmers onderhouden én verslechteren dus het probleem waarvoor ze genomen worden.

  • Maar door te weinig maagzuur gaat ook de verdere ‘synchronisatie’ met pancreas-, gal- en darmfuncties verloren. Dit zorgt voor deficiënties door slechte vertering: van eiwitten en (gezonde) vetten, maar ook van vitamines en belangrijke fytonutriënten.
  • Maar veroorzaakt ook darmproblemen: opgeblazen gevoel, rotting en fermentatie van voedsel, vettige stoelgang én verandering van de darmflora. En verhoogt het risico op galstenen en pancreatitis.
Verhoogd risico op infecties…

Bovendien speelt maagzuur een cruciale rol bij het vernietigen van microben. Tekort aan maagzuur is dus oorzaak van infecties, van banale gastroenteritis tot ernstige darminfecties en parasieten. Maagzuurremmers veranderen tevens drastisch de darmflora, waardoor gevaarlijke pathogenen én parasieten de bovenhand kunnen krijgen (Salmonella, Helicobacter pylori, Candida, Clostridium difficile,… vaak oorzaak van overlijden bij ouderen).

  • Er is een sterk risico op bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO), oorzaak van ernstige darmklachten en spijsverteringsstoornissen. (50% van de gebruikers, hoe langer, hoe meer).
  • En er is ook een verband met prikkelbare darmsyndroom en ziekte van Crohn,…
  • Ook longinfecties worden geïnduceerd door maagzuurremmers: bij lage zuurproductie overleven meer bacteriën in de maag, en deze kunnen met de terugstromende maaginhoud de longen bereiken. Dit komt voor op alle leeftijden, zelfs bij jonge kinderen.

Soorten maagzuurremmers:

  • Antacida of ‘maagzuurbinders’
  • PPI of ‘ProtonPompInhibitoren’
  • H2-blokkers of H2-receptoragonisten