Boost je immuunsysteem

Het Corona-virus houdt ons allemaal bezig. Het begrip “immuunsysteem” wordt dagelijks wel ergens vermeld…maar wat is dat nu juist ? hoe werkt dat ? Hoe kan ik het verbeteren, opbouwen.. ? enz…

Corona. Bij een milde variant zou je als gezond persoon met een normaal functionerend immuunsysteem weinig last hoeven hebben van een besmetting. Ouderen, mensen met bepaalde gezondheidsaandoeningen (denk aan hart- en vaatziekten of longaandoeningen) of met een verzwakt immuunsysteem kunnen echter flik last hebben van het virus.

De sterftekans stijgt met de leeftijd en is groter bij gezondheidsproblemen. Het is dus erg belangrijk dat ons systeem dit virus correct aanpakt. Wanneer het immuunsysteem het virus effectief overwint zal het vanaf dat moment antilichamen produceren waardoor je niet meer opnieuw besmet kunt worden. Je bent dus immuun geworden, en hebt daarmee je eigen vaccin ontwikkeld.

We gaan er natuurlijk niet vanuit dat dit nodig is. Maar of het virus nou het Corona heet, of een gewoon griepvirus is, je immuunsysteem bepaalt de invloed van een virus op je gestel. Dus laten we dat immuunsysteem eens onder de loep nemen!

Wat doet het immuunsysteem?

Het immuunsysteem helpt ziekten en infecties te voorkomen en bestrijden. Dit doet het immuunsysteem door virussen, bacteriën, en andere gevaarlijke lichaamsvreemde stoffen te herkennen en te elimineren. Er zijn meerdere soorten immuunsystemen. We hebben een eerstelijns, een aangeboren en een adaptief immuunsysteem.

Het eerstelijns immuunsysteem bestaat uit alles wat in verbinding staat met de buitenlucht. Het is ons eerste filter tegen alles wat op ons pad komt. Denk aan de darmen, longen, huid, slijmvliezen en alle lichaamsopeningen. Ongeveer 80% van ons eerstelijns immuunsysteem zit in de slijmvliezen. En het grootste deel daarvan, zit in je darmen!

Het aangeboren immuunsysteem heb je bij je geboorte al. Je krijgt hiervan ook een groot deel mee van je moeder. Het richt zich voornamelijk op algemene afweer. Deze algemene afweer richt zich niet op één specifieke ziekteverwekker maar op alle ziekteverwekkers die in het lichaam voorkomen.

Het adaptief immuunsysteem is het immuunsysteem wat leert. Elke keer als we een virus binnen krijgen en weten te verslaan, slaat het adaptief immuunsysteem dit op in zijn geheugen. Komt het virus dan vervolgens nog een keer voorbij? Dan weet het exact wat te doen en pakt het direct de boel aan. Hierdoor kan je ook immuun worden voor bepaalde virussen, infecties of bacteriën. Ons eigen interne vaccin systeem!

Het eerstelijns immuunsysteem vist dus al de grootste bulk aan schadelijke stoffen eruit. Het heeft als functie om het binnendringen van bacteriën, virussen en schimmels tegen te gaan.

Welk immuunsysteem werkt nu bij een virus?

Komt er toch wat binnen, omdat het eerstelijns systeem het niet aan kan, het virus te sterk is of het immuunsysteem verzwakt is (denk aan darmklachten!), dan neemt het adaptief immuunsysteem het over. Dit systeem reageert wat trager en wordt vaak pas na 7-10 dagen actief wanneer er een nieuwe besmetting is. Dit systeem werkt zowel ontstekingsverhogend als ontstekingsremmend. Eerst activeert het ontstekingen, omdat dit een goede methode is om ziekteverwekkers te doden. Daarna hoort het deze ontsteking ook weer te remmen, zodat de boel weer tot rust kan komen. Dit adaptief immuunsysteem is dus niet alleen heel slim, maar werkt ook nog eens heel nauwkeurig!

“Het immuunsysteem maakt gebruik van ontstekingsreacties om ziekteverwekkers te doden. Daarom kan je je wat koortsig voelen bij een griepje. Ga je dit onderdrukken? Dan belemmer je eigenlijk het werk van het immuunsysteem en zal het uitbannen van je griep langer duren! Ook leert je adaptieve systeem dan niet goed, en slaat hij het virus niet op in zijn geheugen”

Tip 1: pas je voeding aan

Wil je je immuunsysteem goed ondersteunen, dan is het belangrijk om je lichaam te behandelen zoals het eigenlijk nog is geprogrammeerd. Dus laat de bewerkte producten, pasta, wit brood, en suikers staan, kook niet uit pakjes en zakjes eet lekker veel groenten! Ook omega 3 vetzuren zijn essentieel (die uit vette vis, zoals haring, zalm of makreel), omdat dit ontstekingsremmend werkt op je lijf.

Tip 2: zorg voor je darmen

Als 80% van je immuunsysteem in je darmslijmvlies  zit, wat zal dan de impact van je darmfunctie zijn op je immuunsysteem? Natuurlijk, gigantisch! Blijf dus ook niet lopen met darmklachten, opgeblazen buik en winderigheid. Het zijn tekenen dat je darmen uit balans zijn, en dus ook dat je immuunsysteem niet optimaal functioneert. Ga op zoek naar de oorzaak van je klachten, en zorg ervoor dat je je spijsvertering optimaliseert.

Pas je bovenstaande toe, dan is de kans groot dat ook je darmen een stuk rustiger zijn. Ga niet direct aan de probiotica voor gezonde darmen. Eerst moet de spijsvertering beter, dan het slijmvlies gerepareerd en daarna heeft het pas zin om de darmflora (waar een probiotica op werkt) te optimaliseren!

Darmklachten zijn persoonlijk, en de oorsprong ervan dus ook. Pas je voeding aan, kijk goed naar je ontlasting, en ga ernaast ook op zoek naar de oorsprong van jouw klachten.

Ook goed voor je darmen: bewegen! Zorgt voor meer darmperistaltiek waardoor die darmen lekker actief blijven. Nog een bijkomend voordeel: de endorfines die je aanmaakt bij het bewegen geven je immuunsysteem een directe boost!

Tip 3: Let op je stress

Het immuunsysteem wordt bij acute stress door het sympathische zenuwstelsel geactiveerd, zodat het is voorbereid op mogelijke verwondingen en besmettingen die zich tijdens een fysieke vecht- of vluchtsituatie kunnen voordoen. We moeten immers kunnen wegvluchten voor die beer, en grote kans dat we tussendoor gegrepen worden.

Die beer is er niet meer (meestal dan), maar de stress is er wel degelijk. En dus zorgt chronische stress ook voor een chronische overactivatie van je immuunsysteem. Zoals je inmiddels weet, maakt het immuunsysteem ontstekingsreacties aan. Handig, voor dat virus wat binnen komt. Maar de stress van het zoveelste mailtje is geen virus en hoeft dus ook niet bestreden te worden met een ontsteking. Helaas kan ons lichaam niet zo goed het verschil onderscheiden tussen beren, virussen of een mailtje. Het zijn allemaal vormen van stress. En dat is juist precies wat je niet wilt, want we willen dat het immuunsysteem opgeladen en klaar is om een écht virus aan te kunnen vallen!

Wat kan je doen? Yoga en meditatie, wandelen en andere ontspannende activiteiten werken direct ontstekingsverlagend. Ze zorgen voor de een maak van ontstekingsremmende cytokinen (boodschapperstofjes van het immuunsysteem), die de boel een handje helpen om tot rust te komen. Mediterend een virus bestrijden dus!

Wat kan je nog meer doen?

Naast het eten van lekker veel groenten en fruit, je darmklachten aanpakken en mediterend door het leven gaan, kan je jouw immuunsysteem ook nog ondersteunen met supplementen. Een goede kwaliteit vitamine C werkt goed (let op, dus niet het huis-tuin en keuken bruistablet!), net als zink, vitamine D en andere krachtige antioxidanten. Wil je gericht advies op het gebied van suppletie om jouw immuunsysteem te boosten? Neem dan eens contact met me op!

Boost je immuunsysteem