hartige cake met courgette en zalm

Is het nou een quiche zonder bladerdeeg? Of een ovenschotel? Of toch een frittata uit de oven? Ik kon de juiste benaming niet vinden, maar dat maakt het recept er niet minder om! Deze quiche, ovenschotel of ovenfrittata is

Een cake, daarbij denk je direct aan zoet. Maar net zoals een hartige pannenkoek soms echt heel erg lekker is, kan je ook van deze hartige cake genieten als tussendoortje! Of wat dacht je van een plak cake bij je soep? Ja echt, deze cake is een perfecte toevoeging aan je maaltijd en ik weet zeker dat je menig proever zult verrassen.

Een aantal voordelen van deze cake: hij is glutenvrij, door het gebruik van boekweitmeel. Niks geen gluten en zelfrijzend bakmeel, nergens voor nodig. De cake bevat een perfecte verhouding eiwitten, vetten en koolhydraten en is daardoor niet alleen heel voedzaam, maar ook vullend. En is groenten niet altijd favoriet? Hier zit een hele courgette in verstopt, en je proef er niets van! Toch weer zo’n 40 gram groenten per plak cake. Ideaal toch?

Dit heb je nodig voor één hartige cake :

  • 1 grote courgette, geraspt*
  • 200 gram feta
  • 250 gram ricotta
  • 100 gram gerookte zalm**
  • 140 gram boekweitmeel
  • 6 gram (wijnsteen)bakpoeder
  • 5 eieren
  • peper, zout, kruiden (bieslook en dille doen het goed)

Zo maak je het :

Verwarm de oven op 180 graden. Rasp de courgette, dit kan gewoon met schil. Knijp de geraspte courgette goed uit, zodat er zo weinig mogelijk vocht meer in zit! Als je het goed hebt uitgeknepen kan je de courgette als bol in je handen houden.

Verkruimel de feta, snijd de zalm in kleine stukjes en meng deze samen met de courgette en ricotta in een kom. Voeg ook de kruiden toe naar smaak. Meng goed tot een geheel!

Kluts in een andere kom de eieren en klop de boekweitmeel en bakpoeder er doorheen. Wanneer dit goed gemengd is kan je de courgette-mengsel toevoegen. Klop voorzichtig door elkaar tot een stevig deeg ontstaat. Dit kan je in je cakeblik doen, leg er een velletje bakpapier in om aanbranden te voorkomen.

Het geheel kan in de oven, op 180 graden. In zo’n 45 minuten is het gaar, prik er even in met een satéprikker om zeker te weten dat ie gaat is. Kom je prikker er droog uit? Dan is de hartige cake klaar! Laat ‘m goed afkoelen in het blik voordat je ‘m eruit haalt. Vervolgens kan je de cake in plakken snijden. Uit 1 cake haal je makkelijk 12 plakken. Ook perfect om in te vriezen!

* Het succes van dit recept valt of staat met het goed uitknijpen van de courgette. Is je cake te nat? Dan is er een grote kans dat je nog teveel vocht in de courgette had. Alleen uit laten lekken in een vergiet is niet genoeg! De makkelijkste manier om de courgette vochtarm te maken is door steeds per kleine beetjes in je handen de boel uit te knijpen. Meng je de boel weer samen, en knijp je het nog een keertje uit. Zo verlies je de minste courgette.
** Voor een vega variant kan je de zalm weglaten