Voldoende groenten binnenkrijgen is soms best een uitdaging. Hoe krijg je 300 gram groenten bij je avondeten? Zie het maar eens voor je dat je 300 gram aan broccolistronkjes eet, of 300 gram wortelen. Best veel! Daarom is het zo mooi om groenten in te zetten als alternatieven van koolhydraatbronnen, als rijst en pasta. Want gebruik je een courgette als pasta, dan is een hele courgette ineens niet meer zo lastig te eten. En een stronk broccoli tover je zo om tot een goede portie broccolirijst. Zo krijg je een flinke lading groenten binnen, zonder het idee dat je kilo’s aan het eten bent.

Je kunt broccolirijst kant en klaar kopen in de grotere supermarkten, maar zelf maken is een stuk goedkoper, net zo makkelijk en veel lekkerder! Het enige wat je nodig hebt is een blender of keukenmachine. Doe dit door de broccoli in roosjes te snijden en per een of twee roosjes in de blender / keukenmachine te doen. Het beste werkt de pulse / ijsblokjes stand, daarmee krijg je mooie ‘rijstkorrels’ zonder dat je broccoli direct gepureerd wordt.

Je kunt de broccolirijst voor elke maaltijd wel gebruiken. In dit recept combineer ik de broccoli met feta en zalm, heerlijk! Voeg een gekookt eitje toe voor een flinke maaltijd. De broccolirijst is overigens ook prima in de koelast te bewaren (onbereid) zodat je gelijk meerdere porties kunt maken, handig he!

Dit heb je nodig voor één portie broccolirijst :

  • 1 stronk broccoli
  • 125 gram kastanjechampignons
  • 1 rode ui
  • 50 gram feta
  • teentje knoflook
  • 1 zalmmoot
  • optioneel: gekookt eitje

Zo maak je het :

Verwarm de oven op 180 graden en kruid je zalmmoot met wat peper, zout en dille en wikkel losjes in aluminiumfolie. Snijd de kastanjechampignons in partjes, snipper de uit en de knoflook. Snijd ook vast de feta in blokjes en kook een eitje als je dit erbij wilt. Zodra de zalm de oven in gaat begin je ook met het bakken van de ui en knoflook, zo is alles tegelijk klaar!

Wok de ui en knoflook in kokosolie tot goudbruin en voeg vervolgens de kastanjechampignons toe. Wanneer deze geslonken zijn kan je de broccoli toevoegen. Zet het vuur laag en meng regelmatig door. De broccoli hoeft absoluut niet lang te bakken, slechts enkele minuten tot het goed opgewarmd is. Zo is je broccoli nog lekker knapperig.

Serveer de broccolirijst met wat feta en een zalmmoot. Enjoy!